Wyniki dezynfekcji

dezynfekcja narzędzi
Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) ? postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników1.

Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe1.

Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy.

Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych. Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników: drobnoustroju ? gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna, środka dezynfekcyjnego ? właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania, środowiska ? temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp. Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne1.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja

Zanieczyszczenie dłoni

dezynfekcja narzędzi
Zanieczyszczenie dłoni W wielu badaniach przeprowadzonych wśród personelu medycznego wykazano, że na dłoniach badanych obecna jest flora fizjologiczna oraz zanieczyszczenia, na które składają się m.in.
gronkowiec złocisty (10,5-78,3% ? w tym MRSA do 16,9%), Pseudomonas (1,3-25%), Klebsiella (17%), Clostridium difficile (14-59%), VRE (do 41%), różne inne bakterie Gram ujemne nie wymienione powyżej (21?86,1%), grzyby (41-81%) oraz wirusy ? rota (19,5-78,6%) rhino (do 65%) czy HCV (8?23,8%)1.
Wiele z tych patogenów odgrywa ważną rolę w zakażeniach wewnątrzszpitalnych1. Używanie rękawiczek znacząco zmniejsza ryzyko zakażeń, choć jest to uzależnione od poprawnego ich założenia i noszenia ? uszkodzone rękawiczki nie zapewniają ochrony2. Częstość używania W 1987 w USA zalecono używanie jednorazowych rękawiczek we wszystkich kontaktach z pacjentem3. Badanie wśród 1150 położnych wykazało, że ponad 30% zakłada je jedynie w przypadku pacjenta z chorobą zakaźną (2006, Japonia)4.

Od lat 80.

w wielu krajach wprowadzono zalecanie noszenia rękawiczek także przez dentystów5.
Wysłana do szwedzkich stomatologów ankieta pokazała, że 73% z nich nosi rękawiczki dłużej niż 2 godziny dziennie, a 48% nosi dłużej niż 6 godzin (n=3083)5.
6% deklarowało brak używania rękawiczek ochronnych5.
W tym samym badaniu wykazano zależność, że rękawiczek używają częściej osoby młode oraz kobiety5.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C4%99kawiczki_medyczne

Im dłuższy jest czas działania

Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji: Para wodna ? do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100?105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,45?0,5 atm).

Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się do odkażania m.in.

wyposażenia sanitarnego. Promieniowanie ? do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach. Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji: czwartorzędowe sole amoniowe, alkohole, np.
alkohol etylowy, alkohol izopropylowy, aldehydy, np.
formaldehyd, aldehyd glutarowy, związki fenolowe, np.
krezol, rezorcynol, biguanidy, np.
chlorheksydyna, związki metali ciężkich, np.
srebra, miedzi, rtęci, związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory, fiolet krystaliczny (barwnik), mleczan etakrydyny (Rivanol), utleniacze ? nadtlenki, np.

H2O2 lub nadmanganiany, np.

nadmanganian potasu, tenzydy, np. mydła, kwasy i zasady. Im dłuższy jest czas działania i im wyższe stężenie środka dezynfekcyjnego (z wyjątkami), tym większa część drobnoustrojów zostanie zniszczona.
Ze względu na to, iż środki chemiczne zwykle nie działają w środowisku suchym, ważny jest również stopień ich wilgotności, co jest szczególnie istotne w dezynfekcji powietrza.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja.

Widok do druku:

dezynfekcja narzędzi