piec na olej

Olej opałowy - definicja

piec na olej
Mazut, ciężki olej opałowy ? oleista ciecz będąca pozostałością po destylacji niskogatunkowej ropy naftowej w warunkach atmosferycznych (ciśnienie normalne), w temperaturze od 250 do 350 °C.

Składa się z węglowodorów wysokocząsteczkowych. gęstość: 890-960 kg/m? wartość opałowa: 41 500-45 000 kJ/kg (9900-10 700 kcal/kg) barwa: ciemnobrunatna do czarnej Zastosowanie: jako paliwo (z uwagi na niską cenę) do okrętowych wolnoobrotowych silników tłokowych, parowych kotłów okrętowych oraz do rozruchu energetycznych kotłów parowych jako paliwo do kotłów parowych w niektórych modelach parowozów jako paliwo do pieców przemysłowych (np.

przy produkcji gipsu) surowiec do destylacji próżniowej, w celu uzyskania smarów ciekłych (olejów smarnych) i smarów stałych (np. wazeliny); pozostałością destylacji próżniowej jest asfalt ponaftowy1 surowiec do krakingu, w celu uzyskania olejów pędnych i benzyn. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mazut

Grzejniki nadmuchowe

Grzejnik nadmuchowy jest połączeniem grzejnika konwektorowego z wentylatorem napędzanym energią elektryczną. Źródłem energii cieplnej jest najczęściej prąd elektryczny (sporadycznie woda, zasadniczo stosowana w samochodach).

W ostatnich latach ciepło wytwarzane jest w nowoczesnych kominkach. Wady i zalety: szybkie nagrzewanie pomieszczeń (intensywne mieszanie powietrza), występowanie szybkiego ruchu powietrza, hałas generowany przez wentylator, trudność w stabilizacji temperatury (??), możliwość kierunkowego ogrzewania (skierowania strumienia powietrza), zimny nawiew (jako inne zastosowanie). małe wymiary, możliwość umieszczenia z dala od miejsca, które ma być ogrzewane wysokie koszty eksploatacji szybki spadek temperatury po zakończeniu eksploatacji Ogrzewanie podłogowe Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Centralne_ogrzewanie_.28CO.29

O tradycyjnym piecu węglowym

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw.
piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej.
Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno.

Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw.

Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe.
Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację).
Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego).
Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe.
Dodane: 27-12-2016 11:39

Tagi: ogrzewanie kocioł na olej piec na olej kotły i piece

Widok do druku:

piec na olej